03 Mei 2010

Sikap manusia yang mengaku beriman.Seminggu ini banyak barnamij yang dilalui dengan baik, malah hati sentiasa tenang memikirkannya, semakin diburu masa yang laju sangat itu, rupenya makin jauh ia pergi, sukron ditemukan dengan ustaz afiq saleh di KARISMA yang begitu menjaga kemaslahatan teman-teman Mafraq, beliau bagiku seorang yang matang lagi sentiasa aktif, bukan senang bersahabat dengannya yang ala-ala ustaz pahrol md juoi itu, sempat membaca buku solusi di ruang baytnya pun sudah cukup mengingati suasana bacaan di malaysia tau, tengok sahajalah mauduq-mauduq dalam blognya, makin ramai peminatnya, mabruk ustad, layari blognya iye(tekan ini).


Pada teman-teman KARISMA 2010(sukan tahunan sejordan) yang juara keseluruhan dimenangi oleh kontijen Mantiqah Mu'tah Mabruk diucapkan(tekan ini). Pada teman-teman yang tewas, yang kalah yang tension, mengalami deprasi(tekanan perasaan)yang dahsat, maka bersabarlah, dalam hal sekecil ini,[Supaya sukan bernilai IBADAH] na'am ia adalah perkara MUBAH@Harus, hendak dilakukan hanyalah sekadarnya, dan pastinya kita still menjaga batasan ikhtilat yang baik, itu ciri-ciri best student takhasus bidang Pengajian Islam ini, iye ISLAM takkan menghalang naluri manusia, nak berhibur, nak bersukan, nak berenang, nak berjaya hafal matan hadis imam bukhari rahimahumullahu anhu, maka silakan. Ambilah sikap keterbukaan yang tinggi, Supaya semakin hari semakin mantap.

Matlamat antum datang ke bumi syam barakah ini adalah mengutip mutiara ilmu langsung dari duktur-duktur yang hebat,[USAH jemu mengutip ilmu].

Ana percaya sebahagian daripada kita sentiasa aktif dan sedar betapa hari ini, pemuda@syabab ade yang masih tidak mengetahui manhaj sebenar yang ISLAM mahukan, iye kan orang muda ini semangatnya kental, jiwanya berani, terkadang juga egonya pun tinggi, memang tak setuju betul keluaran motor ala2 skooter "ego "di tanah air itu, iyelah mungkin tak secara langsung mengubah mentaliti penunggangnya, makin ego, tahulah ianya kecil break yang mantap pula, apatah lagi pemboncingnya anak muda wanita, wa alhamdulillah di Negara Arab keluaran motorsikal sangatlah sedikit malah perlukan lesen yang besar bagi memilikinya, kalau tak, agaknya pemuda arab lebih hebat gaya rempitnya.

Sekarang jom koreksi diri(muhasabah) lagi, na'am bagi orang yang beriman Jangan jemu muhasabah diri, sekurangnya sudilah kita menjadi teman setia mendengar pemasalahan orang lain, kan itu juga termasuk dalam sikap naqib/naqibah yang berjaya.

Allah SWT telah berfirman yang bermaksud, “Adakah patut kamu menyangka bahawa kamu akan masuk Syurga, padahal belum sampai kepada kamu (ujian dan cubaan) seperti yang telah berlaku kepada orang-orang yang terdahulu daripada kamu? Mereka telah ditimpa kepapaan (kemusnahan harta benda) dan serangan penyakit serta digoncangkan (oleh ancaman bahaya musuh), sehingga berkatalah Rasul dan orang-orang yang beriman yang ada bersamanya: Bilakah (datangnya) pertolongan Allah? Ketahuilah sesungguhnya pertolongan Allah itu dekat (asalkan kamu bersabar dan berpegang teguh kepada agama Allah).” (Surah al-Baqarah ayat 214).


Dalam ayat ini Allah SWT bertanya, apakah sudah cukup perjuangan dan pengorbanan dilakukan (oleh kita, hamba-Nya) untuk melayakkan masuk ke dalam syurga, suatu tempat yang tidak dapat dibayangkan dengan akal? Di dalamnya terdapat sesuatu yang tidak pernah dilihat oleh mata dan tidak pernah didengari oleh telinga.


Dalam sebuah hadis, Rasulullah Sollallahu alaihi Wassalam menyebut,“Aku orang yang paling teruk diuji dalam menjalankan tugas Allah.”Baginda diancam dengan ugutan bunuh, diracun, disihir, giginya juga syahid dalam peperangan. Para Nabi dan Rasul terdahulu juga teruk diuji dalam perjuangan mereka. Nabi Ibrahim dicampak ke dalam api kerana memperjuangkan Islam.


Ketika para sahabat Nabi dan juga pejuang Islam merasa goyang dan agak terumbang-ambing dalam perjuangan mereka, mereka akan bertanya,“Bilakah datangnya pertolongan Allah?” Maka jawabnya,“Pertolongan Allah itu dekat” iaitu ia boleh datang sekelip mata dan bila-bila masa sahaja, asalkan mereka bersabar.


Rasulullah Sollallahu Alahi Wassalam bersabda yang bermaksud,“Pertolongan Allah datang dengan bersabar, jalan keluar itu ada bersama dengan bala (karb), dan sesungguhnya tiap-tiap kesukaran disertai kemudahan, sesungguhnya tiap-tiap kesukaran disertai kemudahan.”(Riwayat Ibnun Najjar melalui Anas r.a.).


Pertolongan akan diberi oleh Allah mengikut tahap kesabaran kita. Kalau kita bertindak dan tidak bersabar, maka tiadalah pertolongan Allah.

Semasa Perang Hunain para sahabat telah terlupa tentang pertolongan Allah. Mereka menyangka bilangan mereka yang ramai boleh memenangkan mereka kerana dalam beberapa perang sebelum itu mereka menang walaupun bilangan mereka sedikit.

Firman Allah yang bermaksud,“Sesungguhnya Allah telah menolong kamu mencapai kemenangan dalam banyak medan-medan perang dan di medan perang Hunain, iaitu semasa kamu merasa megah dengan sebab bilangan kamu yang ramai; maka bilangan yang ramai itu tidak mendatangkan faedah kepada kamu sedikitpun dan (semasa kamu merasa) bumi yang luas itu menjadi sempit kepada kamu; kemudian kamu berpaling undur melarikan diri.” (Surah at-Taubah ayat 25).

Akhirnya Rasulullahi Sollallahu Alaihi Wassalam menggunakan mukjizatnya dengan bersabda, “Aku adalah nabi sebenar tiada mendusta, Akulah putera Abdul al-Muttalib”dan datanglah pertolongan Allah memberi kemenangan kepada tentera Islam.

Jom perhatikan inilah jalan yang ditempuh oleh ulama'-ulama' sebenar dalam menegakkan agama Allah[intabih jiddan]:

Imam Syafie - Tangan dan kakinya dirantai lalu dibawa menghadap pemerintah dan hampir-hampir dipancung kerana dituduh Syiah dan pemecah-belah masyarakat.

Imam Hanafi- Ditangkap, dipenjara, disebat, disiksa dan dipaksa minum racun oleh pemerintah lalu meninggal dunia kerana tidak bersetuju dengan dasar-dasar pemerintah.

Imam Maliki - Disebat dengan cemeti lebih kurang 70 kali sepanjang hayatnya oleh pemerintah kerana sering mengeluarkan kenyataan yang bertentangan dengan kehendak pemerintah yang zalim.

Imam Hambali - Dipenjara oleh pemerintah dan dirotan belakangnya hingga hampir terlucut kainnya kerana mengeluarkan fatwa yang bertentangan dengan kehendak pemerintah. Pemerintah menganggap mereka lebih betul daripada ulama.

Sufyan Ath-Thauri - Seorang wali Allah yang termasyhur. Ditangkap tanpa bicara kerana berani menegur kesalahan khalifah dan dihukum gantung tetapi sewaktu hukuman hendak dijalankan kilat dan petir menyambar pemerintah dan menteri-menterinya lalu mereka mati tertimbus tanah.

Said bin Jubair - Seorang wali Allah yang dikasihi harimau. Dibunuh kerana didakwa memecah-belahkan masyarakat, menentang kerajaan dan berkomplot untuk menjatuhkan pemerintah.

Abu Yazid Al Bustami - Wali Allah yang terkenal dengan pelbagai karamah. Dituduh sesat kerana ilmu agamanya lebih tinggi daripada pemerintah. Dihukum pancung oleh pemerintah tetapi tiada siapa berjaya memancungnya.

Abul Husin An Nuri - Wali Allah yang mampu menundukkan api. Ditangkap dan hampir dihukum kerana dia menentang tindakan pemerintah yang membenarkan minuman arak berleluasa dalam negara.

Imam Nawawi - Hampir-hampir dipukul dan telah dibuang negara oleh pemerintah kerana menegur tindakan pemerintah menyalahgunakan wang rakyat. Juga seorang wali Allah yang terkenal sepanjang zaman.

Na'am, kita pula bagaimana?Apakah perjuangan kita sudah cukup untuk masuk syurga? Dunia yang diselubungi hedonisme dan materialisme ini tidak sudi berpaling kepada para muttaqin. Dan mereka yang berpegang pada sunnah nabi, akan semakin dilihat asing. Terpinggir.Terpencil… malah dibenci oleh umat Islam sendiri. Para daie yang ikhlas, tidak bermuka-muka… terus bekerja(amal islami) tanpa menggamit nama dan biaya. Mereka hanya mendapat kebahagiaan ketika bekerja tanpa diketahui oleh yang lain.Marilah kita berdoa untuk para mujahidin di seluruh dunia, yang ketika ini sedang dihenyak, dibelasah dan disekat oleh pelbagai tribulasi dan mehnah.

Sesungguhnya, apa yang kita deritai kerana jalan Allah ini… tidak secubitpun jika dibandingkan dengan kesusahan mereka, Berdoalah untuk mereka… agar diberi taqwa, sabar dan kebijaksanaan serta keberanian dalam menghadapi pejuang2 syaitan ini (fisabilitthagut).

Mudah-mudahan satu ketika nanti, kita yang kerdil ini mampu menyusul dan menyusur jalan-jalan mulia yang para tabi'-tabi'iin telah direntasi itu..jauhkan kami dari hati yang sakit, dan gelisah.
[Supaya Gelisah Bernilai IBADAH].

0 komenan:

Related Posts with Thumbnails

 
Copyright 2012 @ Menulis satu Ibadah™!
Design by Myfirdaus | Bloggerized by Free Blogger Template and Blog Teacher | Powered by Usah jemu berjuang