20 April 2010

Syeikh Rantisi memberi kekuatan diri.

gambar 1
gambar 2
gambar 3
gambar 4
gambar 5
gambar 6
gambar 7
gambar 8
gambar 9
gambar 10
gambar 11
gambar 12
gambar 13
gambar 14
gambar 15
gambar 16

Duktur Hunak Al-Ustaz Abdullah Fawwas, amid@dekan kuliah syariah universiti mu'tah al-hasyimiah, mengingatkan kami dengan kuliah kelas tafaqquhnya seperti selalu, dibuka lembaran kitab fiqh  أنوار المسالك  penuh ceria malam ini, namun yang ada pada saya hanyalah kitab تنوير المسالك بشرح وأدلة عمدة السالك وعدة الناسك  na'am sama sahaja syarah keduanya dari duktur mustafha al-bugha(kuliah damsyiq-syiria)ia memberi ilmu dengannya..

Tekun kami menuntut malam ini, tidak terkecualilah tullab malizi semuanya melontarkan soalan-soalan penting pada Dr.Abdullah Fawwas dengan penuh pengharapan, lalu dijawab Duktur dengan baik dan mantap dalam membahaskannya, naam sudah tentu mauduq yang penuh izzahnya iaitu dalam bab kitabul jana'iz(bab pengurusan jenazah) terperinci sungguh syarah kitab fiqh bermazhab imam kita khususnya di tanah air tercinta iaitu imam as-syafe'i rahimahumullahu anhu,

Teman ana berbisik manja,"ce anta nanye duktur, apakah hukum memberi takziah pada si mati, desaknya; ish budak nih suh aku plak, detusan hati bermonolog di depan teman-teman tafaqquh, lalu ku beranikan diri, malah duktur membaca matan dari kitab fiqh ini dengan ihtisaban(mengharap dan yakin sepenuhnya dengan janji-janji allah).

ويقول في تعزية المسلم بالمسلم: أعظم الله أجزك، وأحسن عزاك، وغفر لميتك.  وفي المسلم بالكافر: أعظم الله أجرك وأحسن عزاك. وفي الكافر بالمسلم: أحسن الله عزاك وغفر لميتك.  وفي الكافر بالكافر: أخلف الله عليك، ولا نقص عددك
[دار المصطفى - كتاب الجنائز: 452 ]

begitulah tasawur(gambaran) tullabul ilm' yang bertafaqquh mencari manafi' magrib hening itu, ana tanya lagi"abistu ya duktur kalau orang munafiq, bagaimana ucapan takziahnya?"aiiwah nafs syai'(sama aje), ya malizi ma'a kafir li'anna humul minal kuffar", alhamdulillah sedikit yang bermanfaat dikongsi pada teman-teman..menghilangkan duka+lara melayan karenah orang arab di ma'arod thaqofi petang lepas kuliah tadi, seperti biasalah, susah di metaforakan..

Ust khairy, muhammad mubarak, ust pdaus..
di gerai pameran palestin ptg itu..
[supaya ukhwah bernilai ibadah]. 

Namun apakah yang ana nak sampaikan di perutusan yang maleh nak taip panjang-panjang ni, sudah tentulah berkaitan kejadian pada 17 april 2004 (7 tahun yang lalu).

Alhamdulillah sepanjang ma'rad thaqofi(pemeran kebudayaan+gambaran) tentang negara masing-masing di depan su'un tolabah(HEP-hal ehwal pelajar), memberi ibrah yang baik pada diri ana selaku penuntut jami'ah syuhada' ini, dipertemukan dengan teman-teman dari palestin (dalam pameran gambaran disana), rupenya itulah yang membuatkan hati ini merayu untuk menambahkan koleksi dan koreksi terus memberi di blog serba-serbi ini, alahai..16 gambar  yang berlaku di jazirah gaza yang lalu, dipertontonkan kembali diatas mendesak antum orang memahami perutusan kali ke berapa entah ini..intabih jiddan.

"anta uhibbu palestin?tegur teman ana muhammad mubarak dari gaza city itu; na'am ya akh, kullu malizi ma'aka, gembira sungguh beliau dengan kalimah ana tersebut, lalu dipeluk erat kuat seperti "pelukan ibu dengan anak lelakinya yang sudah lama tidak bertemu", apakah upaya kami untuk kamu ya akh? walaupun palestin jiran kami malah kami boleh melihat negara haram israel yang kecil sekelumit itu, tiada daya hari demi hari kami tetap dengan kamu dan stil berdoa..mudah-mudahan kita di beri nusrah minallahi ta'ala.

Naam sedih lagi mengenang, [supaya gelisah bernilai ibadah], hari yang lalu cuba diperingati, jom terus mebaca..

Pada 17 April 2004 pulanglah seorang syahid menemui Kekasih yang didambakan. Satu tribute untuk As-Syahid Dr Abdul Aziz Rantisi.
Kita sering tercari-cari siapakah di kalangan manusia pada hari ini yang pantas dijadikan contoh ikutan dalam perjuangan menegakkan kalimah al-Haq. Kita mahu mencontohi beliau baik dari sisi istiqamahnya, baik dari segi tsabatnya, baik dari segi jihad, kesungguhan dan pengorbanannya.
Nah! Salah seorang dari insan yang pernah memiliki sifat-sifat ini ialah as-Syahid Dr Abdul Aziz Rantisi. Pada 17 April 2004 ini genaplah enam tahun as-Syahid meninggalkan kita semua. Beliau dibedil oleh helikopter Apache Zionis Israel dengan peluru berpandu Hellfire yang juga telah mengambil nyawa as-Syahid Syeikh Ahmad Yassin dua puluh enam hari lebih awal.
Sebelum kakinya melangkah keluar dari rumah kerana menziarahi keluarga selepas waktu Isya’, beliau dengan hati penuh harap berkata ‘Semoga Engkau masukkan kami ke dalam syurga mu Ya Allah. Inilah puncak harapanku..” Tidak beberapa langkah dia meninggalkan rumah, kedengaranlah bunyi ledakan. Ternyata helicopter Apache telah siap menunggu dan menganugerahkan apa yang didambakan oleh as-Syahid.
“Ia adalah kematian samada dengan pembunuhan atau barah. Tidak ada yang berubah samada dengan Apache atau sakit jantung. Dan aku memilih Apache..” Bukti bahawa as-Syahid gembira dengan anugerah ini tergambar dari senyuman yang menguntum dari bibirnya dan darah yang terus mengalir setelah 24 jam beliau syahid yang menghamburkan bau harum kasturi.
Semua yang hadir menziarahi jenazah as-syahid yang mulia melihat kebesaran Allah dan benarnya janji Allah dan Rasulnya. “Jangan kamu menyangka mereka yang mati syahid itu mati, bahkan mereka hidup dan diberi rezeki, hanya kamu tidak mengetahuinya.”
Pendirian As-Syahid Abdul Aziz Rantisi terhadap perjuangan, cintanya terhadap tanah-airnya bumi Palestin dan Baitul Maqdis yang suci telah sedia kita maklumi. Dia mengabdikan seluruh hidupnya untuk jihad dan untuk al-Quds.
Inilah yang digambarkan oleh isteri as-syahid Ummu Muhammad, beliau adalah gambaran ayat Allah ‘Sesungguhnya tidak dijadikan manusia dan jin melainkan untuk menyembah Dia.’ Sebagaimana juga as-Syahid syeikh Ahmad Yasin yang mendahului beliau, Israel tidak pernah merasa aman dengan beliau yang tidak pernah mengenal erti mengalah dan lemah. Tidak seperti pemimpin-pemimpin Palestin secular yang siap untuk menggadaikan prinsip dan tanah air atas nama rundingan damai, As-Syahid Abdul Aziz Rantisi tidak pernah berganjak dari keyakinan bahawa bumi Palestin tidak mungkin ditukar ganti dengan apapun.
Pilihan yang ada pada Israel hanya satu iaitu keluar dari bumi Palestin yang mereka jajah dan kembalikan hak rakyat Palestin yang mereka rampas. Jika mereka gagal untuk melakukan ini maka bersedialah untuk berhadapan dengan api jihad yang akan terus bersemarak membakar jiwa-jiwa para mukmin sehingga akhir.
Hasrat Zionis untuk melihat lumpuhnya HAMAS dengan terbunuhnya dua pemimpin utama dalam selang 4 minggu meleset sama sekali. Bahkan kematian dua tokoh ini menyuburkan lagi jihad di bumi Palestin dan kini setelah enam tahun kedua mereka meninggalkan kita, Palestin terus berdiri teguh berhadapan dengan segala macam kekuatan yang ditalakan dunia ke atas mereka.
Bukan sahaja mereka diperangi oleh senjata-senjata terkini bahkan mereka dikepung dan di kelilingi oleh tembok-tembok kematian serta dikhianati pula oleh saudara-saudara seagama yang bersekongkol dengan musuh-musuh untuk mencengkam Gaza dan Tanah suci al-Quds. Inilah karamah yang terbit dari kehebatan as-syahid Syeikh Ahmad Yassin dan as-Syahid Dr Abdul Aziz Rantisi.
‘Di belakang seorang lelaki yang agung pastinya seorang wanita yang mulia’, demikianlah ungkapan yang disebut kepada isterinya Ummu Muhammad. Namun Ummu Muhammad segera menyanggah kata-kata ini. Sebaliknya beliau memuliakan ibu as-syahid yang mana di atas didikan kemuliaan dan kehebatan dari almarhumah ibunyalah lahir as-syahid Abdul Aziz Rantisi.
Beliau digambarkan oleh isterinya sebagai seorang suami, ayah dan datuk yang bukan sahaja melimpah dengan kasih-sayangnya terhadap isteri, anak-anak dan cucu-cucu bahkan kasih-sayang itu akan segera diluahkan sebaik sahaja ada ruang dan kesempatan. Bahkan ketika dikelilingi oleh tugasan yang banyak termasuk ketika melayan para tetamu dan wartawan beliau akan berhenti sebentar untuk menegur anak-anaknya dengan penuh kemesraan.
Lantaran itu tidak seorang pun dari anak-anaknya dan cucu-cucu (14 orang semuanya) yang tidak merasakan kemesraan ayah dan datuk mereka sehingga mereka semua bercita-cita untuk mengikuti jejak langkah as-syahid dalam perjuangan.
Kelembutan as-syahid terhadap keluarga digambarkan oleh Ummu Muhammad dalam satu pengalaman di mana beliau tersinggung peti televisyen sehingga pecah skrinnya. Beliau begitu bimbang kerana sekatan ekonomi tidak memungkinkan mereka menggantikan TV yang pecah itu. Tetapi as-Syahid yang melihat kebimbangan Ummu Muhammad telah memujuk beliau dan berkata “Qadarallah maa syafaa’a fa’al” (Setiap sesuatu itu ada tempoh akhirnya).
Semoga contoh-contoh kecil dari tokoh besar ini membekas di hati kita semua dan menjadikan kita berjiwa besar dan tidak terikat dengan dunia. Sesungguhnya membebaskan diri dari kesempitan dunia lah yang menjadikan seseorang itu mendambakan kehidupan akhirat yang kekal abadi.
Ketegasannya di dalam perjuangan tidak dipersoalkan. Sewaktu as-Syahid Abdul Aziz Rantisi diusir bersama 416 oarng pejuang oleh Israel di selatan Lubnan pada tahun 1992, beliau didatangi oleh seorang wartawan media barat mengajukan soalan ‘Kenapa HAMAS enggan iktiraf Israel’. Jawapan yang diberikan oleh as-Syahid Abdul Aziz Rantisi meninggalkan wartawan tersebut sendiri kebingungan. Israel yang mana? Israel 1948? Atau Israel 1967? Atau Israel 1981? Atau Israel 1993? Atau Israel 2000?
Hakikatnya Israel adalah entiti palsu yang tidak punya sebarang sempadan yang hakiki. Bagaimana mengiktiraf sebuah Negara haram yang tidak punya sebarang ketentuan sempadan kerana ia didirikan di atas Negara orang lain yang dirampok dan dirampas semaunya dan sekehendak hati mereka. Lantaran itu as-Syahid Abdul Aziz Rantisi berikrar “Israel tidak akan mengenal keamanan, kami akan memerangi mereka sehingga Palestin dibebaskan, dibebaskan seluruhnya.”
Inilah gambaran orang-orang beriman yang digambarkan oleh Allah SWT ‘…Mereka kasih kepada Allah dan Allah kasih kepada mereka, mereka berkasih sayang sesame mukmin (izillah alal mu’mimin) dan tegas terhadap golongan kafir (a’izatul alal kafirin), mereka berjihad pada jalan Allah dan tidak takut kepada celaan orang-orang yang mencela…”
As-syahid Abdul Aziz Rantisi dilahirkan pada 23 Oktober 1947 berhampiran Jaffa (Yaffa) dan syahid pada 17 April 2004.

Sumber bersama dari 
Ahli Lembaga Pengarah Aqsa Syarif(tekan ini).

0 komenan:

Related Posts with Thumbnails

 
Copyright 2012 @ Menulis satu Ibadah™!
Design by Myfirdaus | Bloggerized by Free Blogger Template and Blog Teacher | Powered by Usah jemu berjuang