24 April 2010

Na'am beruntung bagi yang bangun malam

Teman-taman ana yang dihormati, na'am kita bersahabat lillahi ta'ala membantu mana yang terkurang dan mana yang terlebih sama diberikan, itulah ciri-ciri pemuda yang bersatu kerana urusan kepada Allah, maka teruskan amal yang dituntut oleh Allah swt itu iye.

Na'am hati yang baik dapat dilihat pada riak wajah 
seseorang, begitulah allah memelihara hatinya..subhanallah.

Ingat ade 10 master planning yang diaturkan oleh yahudi (musuh islam yang nyata) malah berjiran dengan kita itu, intabih jiddan;




1) Lenyapkan sistem pemerintahan Islam.
2) Menghapuskan Al-Qur'an.
3) Hancurkan akhlak Muslim,fikiran , hubungan mereka dengan
Allah dan bebaskan merekamengikut hawa nafsu.
4) Lenyapkan kesatuan kaum Muslimin.
5) Ragukan kaum Muslimin terhadap agamanya.
6) Lemahkan bangsa Arab.
7) Dirikan negara diktator di dunia Islam.
8) Pisahkan kaum Muslimin dari menguasai perindustriandan
biarkan mereka hancur dengan barangan Barat.
9) Singkirkan tokoh-tokoh Islam dan tamatkan Gerakannya.
10) Rosakkan wanita dankembangkan pergaulan bebas.

Kenapalah taktau semalam 2 ini, hati jadi tak tenang, gamaknye sebab tak turun ke Medan PRK HS ke hape, ish mustahillah nk ke intikhobat yang jauh tu, Na'am dengan membaca artikel sohih dari sumber seperti muslimin united(tekan ini) menggambarkan suasana siyasah hari ini di tahap tidak seperti yang dianjurkan Rasulullahi Shollallahu Alaihi Wassalam(siyasah syar'iiyah), ramai mengganggap politik itulah suatu yang mengotorkan, aduhh.. kalau begini maka tiadalah yang dinamakan akhlak sesama muslim..[siyasah itulah sebahagian dari sunnah Rasulullah saw] namun intabih bagi kita yang menuntut di medan nafar ghazwah mu'tah jordan ini, bakal menghadapi fatrah imtihan thani, seterusnya ke imtihan niha'ei bersedia dari sekarang iye,


Rupe-rupenye dari dulu agi diri ini sudah abiskan masa yang begitu banyak untuk menghadapi imtihan/test/kuiz/exam ini, aduh kadang-kadang ase nak down jugaklah, namun rupenya itulah uruf si penuntut ilmu itu, berbeza deme yang tidak belajar dalam suasana diberi amanah sebagai "tullabul ilmi",

Na'am kite tiada amanah lain, selain mengutip ilmu yang manafi' (bermanfaat) dari Duktur yang faqih di bumi syam ini, maka masa kita adalah PENTING, lakukan terbaiklah iye..dulu kawan-kawan suke mengusik cindan, katanya"enta nih time nak exam baru nak bangun qiam, hmm jawabku selambe, mujurlah ade exam yang cume jawab di warkah@kertas peperiksaan nih kita dapat bangun malam, kalau tak gamaknye tunggu sehingga kucing bertandukle"

Tok Guru Nik Abdul Aziz tersenarai dalam ranking dunia dalam isu pemimpin yang disegani itu, memberi galakan pada ku dan teman-teman syabab yang lain, na'am beliau memberi qudwah baik, ceritanya memang mengasyikkn jiwa pemuda ini,"tokguru tak penah miss/tertinggal untuk bangun malam merintih pada tuhannya dalam amanahnya selaku pemimpin disegani", aduhh cerita temanku membentak hatiku sungguh, susuk tubuh yang bukan pemuda seperti beliau mampu istiqomah, apatah kami yang dahsyat setiap petang turun bergaduh dengan arab yang banyaknya fe'al ini, tidak tahan bangun malam yang istilah pemesnya"qiamullail" ini..maka muhasabah lagi, fastabiqal'khairatt.[usah jemu bermuhasabah].



Sebab itulah imam hassan al-banna membezakan as-syuyukh(yang tua) dengan as-syabab(pemuda)..supaya sentiasa muhasabah tenaga yang ada untuk kerja islam yang mulia.

Jom kita merintih lagi..kisah bangun malam ni,ade kawan mencipta alasan(ghoni'yunn ta'lil) memang sokmo niat ustad", masalahnya dah bangun kunci jam kol 4@5 pastu mesti tekan jam untuk ignore..ramai teman ana camtu,ish deme ni kalau kunci jam mesti macam-macam tone, pantang tau camni, ade ke nak bangun qiam' kunci bunyi lagu bunkface-revolusi tu, aduh..ingat nak revolusi gulingkan kerajaan ke hape, biarlah yang suitable dengan mood kita nak bangun tersebut, sila pikir yang terbaik, na'am ade barakahnya jangan gusar,[supaya gelisah bernilai ibadah].

Cube lihat ustaz-ustazah/duktur-dukturah kite itu, kebanyakkan mereka sangat hebat malah menunjukkan contoh terbaik dalam isu rumah tangganya, Rupenye, kebahagiaan bukan terletak kepada material semata-mata, yang paling utama ialah pimpinan suami itu sendiri. Yang namanye Suami@Zauj itu perlu mendidik isteri@Zaujahnya ke arah mencapai cinta Allah, cinta Agama dan cinta Akhirat. Cinta kepada Tuhan akan mendorong seseorang itu untuk berbuat kebaikan demi mencari redha Allah SWT.


Bukan ke setiap pasangan perlu saling bantu-membantu untuk memajukan diri mencari keredhaan Allah terutama sekali pada waktu keheningan malam. Allah SWT berfirman yang bermaksud, “Dan bantu-membantulah kamu dalam kebaikan dan takwa, janganlah kamu bantu-membantu dalam melakukan dosa dan pelanggaran.” (Surah Al-Maidah, ayat 2).

Malah Rasulullahi Sollallahu Alaihi Wassalam pun sangat suka kepada suami isteri yang saling bantu-membantu dalam ketaatan, rukuk dan sujud dalam kegelapan malam ketika semua manusia tidur dengan lenanya. Itulah sebenarnya petua kebahagiaan dunia dan akhirat, beruntunglah pada teman-teman yang sudah berumah tangga di masa menuntut ilmu, maka cabaran mereka makin sukar dan perlukan istiqomah, usah jemu mencari dan memberi ilmu, ketahuilah setiap manusia sering diuji, intabih jiddan.


Diriwayatkan daripada Abu Hurairah r.a., katanya, Rasulullah SAW bersabda, “Mudah-mudahan Allah merahmati seorang suami yang bangun pada tengah malam lalu mengerjakan solat dan membangunkan isterinya sama-sama melakukan solat. Sekiranya dia enggan, maka dipercikkannya ke wajahnya. Mudah-mudahan Allah merahmati seorang isteri yang bangun tengah malam untuk mengerjakan solat dan juga membangunkan suaminya, jika dia enggan, maka dipercikkanlah air ke mukanya.” (Hadis Riwayat Abu Daud dan Ibnu Majah).


Menerusi hadis di atas jelaslah kepada kita betapa indahnya saat-saat seorang suami membangunkan isterinya dengan lemah-lembut seperti memercikkan air ke mukanya pada tengah malam supaya sama-sama melakukan ibadat kepada Allah SWT apatah lagi jika anak-anak dapat ikut serta..[supaya semua merasai nikmat kemanisan ibadah].

Betapa sayunya hati ketika ini mengenali dosa-dosa yang telah dilakukan. Air mata menitis tanda keinsafan. Zikir dialunkan tanda kesyukuran. Doa dipanjatkan memohon kesejahteraan keluargaku dunia dan akhirat. Kebahagiaan seperti inilah akan melahirkan jiwa yang tenang, aman damai, tiada ketakutan, tiada kebimbangan malah berada di dalam keadaaan redha dan diredhai Allah dunia dan akhirat, jom teman syabab/pemuda, kita di muliakan Allah kerana Islam, maka kita mesti merasai petanggungjawaban ini untuk di galasi..bersikap cakna dengan tetamu di dataran jazirah syam ini.

Ini jelas dalam firman Allah SWT yang bermaksud, “Wahai jiwa yang tenang kembalilah kamu kepada Tuhanmu dalam keadaan kamu redha dan diredhai. Masuklah dalam hamba-Ku dan masuklah ke dalam syurga-Ku.” (Surah Al-Fajr, ayat 27-30).


Diriwayatkan daripada Abu Hurairah dan Abu Said r.a. katanya: Rasulullah SAW bersabda, “Apabila seorang suami membangunkan isterinya pada waktu malam kemudian mereka mengerjakan solat dua rakaat, maka mereka termasuklah atau tergolonglah ke dalam golongan orang-orang yang banyak berzikir kepada Allah.” (Hadis Riwayat Abu Daud, Ibnu Majah dan Ibnu Hibban).


Jom ketahui Kelebihan bertahajud

Antara amalan-amalan yang boleh menyelamatkan manusia dari azab akhirat ialah sentiasa bertahajud dan berqiyamullail. Rasulullahi sollallahu alaihi wassalam bersabda, ada sembilan kelebihan bagi orang yang bertahajud.

Lima ketika di dunia:

  1. Terselamat daripada beberapa bencana
  2. Berkat ke atasnya akan jelas diwajahnya
  3. Disukai oleh hamba Allah
  4. Ucapannya penuh hikmah
  5. Dijadikan orang yang bijaksana
Empat ketika di akhirat:
  1. Dipimpin dari kubur dengan muka berseri-seri
  2. Diringankan hisabnya
  3. Meniti titian sirat seperti kilat
  4. Menerima buku catatatan amal dari tangan kanan
Oleh itu, luangkan masa untuk bermunajat kepada-Nya agar tidak timbul penyesalan pada hari kemudian..suggestion pada teman-teman kalau BBR (Biro Badan Ruhhani) buat barnamij qiamullail jom turun menyahut seruan iye[supaya ibadah dikongsi bersama].

2 komenan:

syahbandar87 berkata...

salam..boleh sy tau bagaimana saudara boleh tau 10master planning tu..sekadar ingin tahu..adakah diketahui melalui pembongkaran oleh agen risikan islam ataupun dibongkarkan oleh mereka sendiri..ataupun mungkin jg ianya setelah dikaji selidik oleh pakar2 dari pihak islam.sekian

ibn suhaimi™ berkata...

Na'am wahai teman yang bertanya, andai di rujuk dari kitab terdahulu seprti tayyarat ghairu islam[pemikiran bukan islam] jelas diperlihatkan tindakan musuh2 islam, hari ini dan termaktub dalam undung@nizam yahudi dlm kitab terkenalnya "talmud" menyebut islam adalah yg mesti@wajib dimusuhi..intabih sukron iye..

Related Posts with Thumbnails

 
Copyright 2012 @ Menulis satu Ibadah™!
Design by Myfirdaus | Bloggerized by Free Blogger Template and Blog Teacher | Powered by Usah jemu berjuang